Rond en Roterend Hanteren

 

Iedere gezonde baby ontwikkelt zich vanzelf als het genoeg wordt aangeraakt en de juiste voeding en verzorging krijgt. In deze ontwikkeling is het belangrijk dat ook de sensomotorische ontwikkeling harmonieus verloopt. Dit is nodig om zich optimaal zowel motorisch, als sensorisch, als affectief te gaan ontwikkelen. De primitieve aangeboren reflexen worden al doende geïntegreerd. Beide hersenhelften moeten gaan samenwerken, om tot rotatie te komen en om in de middellijn te komen. Gebeurt dit onvoldoende dan kost dat het kind moeite en energie in zijn verdere ontwikkeling.

Een baby kan dit alleen ontwikkelen door zelf die bewegingen te maken, maar het is aan ouders om hen hiertoe uit te nodigen en dat gebeurt vandaag de dag veel te weinig (door eenzijdige positionering ten gevolge van het advies om in ruglig te slapen, ook doordat alle kleertjes in ruglig aan- en uitgetrokken kunnen worden en door het teveel gebruiken van de maxicosy en andere zitstoeltjes).

In deze scholing leer je het rond en roterend hanteren; een rollende en ronde manier van oppakken, dragen en neerleggen, aan- en uitkleden. Hierbij wordt de baby in verschillende houdingen gebracht op vertragende wijze. Zo is de baby geen passief wezen, maar kan de beweging volgen en wordt zo betrokken bij de dagelijkse handelingen.
Tijdens deze scholing komt ook aan bod hoe je dit de ouders aan kunt leren.
Iedereen die deze methode tijdens de babymassage lessen integreert is enthousiast, ook de ouders en bovenal de baby wordt erg blij van deze benadering!

De kleine prins verzorgt deze scholing in samenwerking met Thérèse Hermans (kinderfysiotherapeut, si therapeut, docent babymassage en docent shantalamassage speciale zorg) aan de grotere organisaties als kraamzorg, babyconsulentes, kinderopvang, docenten babymassage etc.
Mariska besteed tijdens de babymassagelessen ook aandacht aan dit onderwerp, tevens is het mogelijk voor ouders om hier 1 op 1 verdieping in te krijgen.

“ Recentelijk heb ik voor de tweede (!) keer de  scholing rond en roterend hanteren gevolgd. Een fijne scholing om te doen waar ik, ook nu weer, veel van opgestoken heb. Het rond en roterend hanteren is een mooie aanvulling op haptonomisch oppakken, dragen en neerleggen en wordt zo ingeoefend dat je het na afloop nog weet en zelf goed kunt overbrengen aan ouders. De informatie over de senso-motorische ontwikkeling is, wat mij betreft, zowel voor ouders als voor begeleiders onmisbaar en zal de band tussen ouder en baby versterken. Ik begeleid, onder andere als babymassagedocent, al vijfentwintig jaar ouders en baby’s maar deze workshop brengt toch nog nieuwe dingen! Doen dus!

M.V. Zwangerschapscursussen & babymassagedocent